Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Περιβάλλον

Οι φυσικές καταστροφές έχουν τετραπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής (Video)

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, καθώς σύμφωνα με μελέτες, οι φυσικές καταστροφές έχουν τετραπλασιαστεί από το 1970 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Ελχάτζ Ας Σι ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Τη δεκαετία του 1970 αντιμετωπίζαμε 80 με 100 σοβαρούς κινδύνους που συνδέονταν με τις καιρικές συνθήκες κάθε χρόνο. Πέρσι ήταν περίπου 400, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότεροι».

 

Περιβάλλον

Εντοπίστηκε το πρώτο εξωφεγγάρι... μάλλον - Είναι όσο ο πλανήτης Ποσειδώνας

Αμερικανοί αστρονόμοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το πρώτο εξωφεγγάρι ή εξωδορυφόρο, δηλαδή τον δορυφόρο ενός εξωπλανήτη. Ο εξωδορυφόρος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 8.000 ετών φωτός από τη Γη και είναι τεράστιος όσο ο Ποσειδώνας.

 

Η αναλογία μεγεθών (διαμέτρου και μάζας) μεταξύ του εξωδορυφόρου και του εξωπλανήτη του είναι περίπου ίδια με εκείνη μεταξύ Γης-Σελήνης, αλλά στο 11πλάσιο. Μέχρι στιγμής δεν είχε υπάρξει εντοπισμός κανενός εξωδορυφόρου.

 

Περιβάλλον

Αμαζόνιος: Η υπερθέρμανση του πλανήτη πενταπλασίασε τις πλημμύρες

Η διαφαινόμενη κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για τον πενταπλασιασμό των πλημμυρών στο μεγαλύτερο δάσος του κόσμου, τον Αμαζόνιο, τον τελευταίο αιώνα.

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με μελέτη του Πανεπιστημίου του Λιντς, διαπιστώθηκε ότι τα μεγάλα γεγονότα πλημμύρας και ακραίας ξηρασίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία 20 με 30 χρόνια. Στις αρχές του αιώνα, μεγάλες πλημμύρες συνέβησαν μόνο μία φορά κάθε 20 χρόνια. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί.

 

Περιβάλλον

Μολύνουμε και το διάστημα: Ξεπερνούν τα 20.000 τα διαστημικά «σκουπίδια» που αιωρούνται!

Όταν φέτος, τον Ιούλιο, ο ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός δορυφόρος Cryosat-2 έκανε τη συνηθισμένη διακριτική βόλτα του πάνω από τα κεφάλια μας, σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, ξαφνικά οι ελεγκτές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) συνειδητοποίησαν ότι είχαν ένα σοβαρό πρόβλημα: κάποιο θραύσμα, ένα από τα πολλά διαστημικά «σκουπίδια» εκεί πάνω, κατευθυνόταν απειλητικά προς τον κόστους 140 εκατομμυρίων ευρώ δορυφόρο, ο οποίος παρακολουθεί τους πάγους του πλανήτη μας κι εν τέλει συνειδητοποίησαν ότι τα «απορρίμματα» ξεπερνούν τα 20.000.

 

Περιβάλλον

Το Κάιρο είναι η πιο μολυσμένη πόλη του πλανήτη

Το Κάιρο αναδείχθηκε ως η πιο μολυσμένη πόλη του πλανήτη σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «The Eco Experts», που παρουσιάζει η ιστοσελίδα του περιοδικού «Forbes» κι αναδημοσιεύει ο αιγυπτιακός Τύπος.

 

Περιβάλλον

Η Γη κινδυνεύει να μπει σε φάση «θερμοκηπίου» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη θερμοκρασία της Γης, καθώς ενώ σχεδόν 200 χώρες έχουν συμφωνήσει να τη μειώσουν τουλάχιστον κατά δύο βαθμούς Κελσίου, εκείνη φτάνει μεσοσταθμικά ακόμα και πάνω από τους τέσσερις.

Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι το κύμα καύσωνα που σάρωσε την Ευρώπη το καλοκαίρι, προκαλώντας ξηρασία και μεγάλες δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία, στην Ιβηρική και στην Ελλάδα. Έχει υπολογιστεί ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανεβαίνει με ρυθμό 0,17 ° Κελσίου ανά δεκαετία.