Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Music Is Health

Μουσική: Απαραίτητη για την ΥΓΕΙΑ και τη ΖΩΗ μας!

 

Η μουσική στην καθημερινότητά μας

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ημέρας πάντα βρίσκουν χρόνο για να ακούσουν λίγη μουσική. Είναι η καλύτερη συντροφιά το βράδυ μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή μας «ξυπνάει» μελωδικά κάθε πρωί. Άλλωστε ζωή χωρίς μουσική δεν είναι ζωή.

 

Η μουσική καταπραΰνει κάθε είδους πόνο

Όχι, δεν έγινε κάποια ανακάλυψη φαρμάκου με το όνομα «μουσική».  Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, όμως, πως το άκουσμα των αγαπημένων σου τραγουδιών είναι δυνατόν να σου προσφέρει απίστευτη ανακούφιση και ψυχική ηρεμία. Η κλασσική μουσική αποτελεί, πολλές φορές, την πιο αποτελεσματική επιλογή. Αντίθετα, αν δεν είσαι φαν της metal και της techno δε θα ήταν και η καλύτερη ιδέα να ακούσεις τα άσματα αυτά για να χαλαρώσεις. Θα μπορούσε να αποφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα!

 

Η μουσική ως όργανο εκμάθησης και μνήμης

Σύμφωνα με άλλες έρευνες, τώρα, ομάδα μαθητών απέδωσε καλυτέρα ακούγοντας Μότσαρτ!  Αρκετοί είναι αυτοί που με τη συνοδεία μουσικής «αποτυπώνουν» πληροφορίες ευκολότερα καθώς διαβάζουν. Ειδικότερα, η συντροφιά ενός καλού κομματιού μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση.

 

Η μουσική ως μέσο αντιμετώπισης σοβαρών ασθενειών

Στις ημέρες μας, ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιείται ως θεραπεία σοβαρών ασθενειών. Η «σύνδεση» που  υπάρχει μεταξύ της μουσικής και του σώματος αλλά και του εγκεφάλου μας, έχει καταστήσει δυνατή την αποκατάσταση και εν τέλει τη θεραπεία. Μελέτες έχουν δείξει αλληλεπίδραση με τις νόσους Parkinson και Alzheimer, τον αυτισμό και την επιληψία.

 

Η μουσική ως μέσο κοινωνικοποίησης και αποδοχής

Εν τέλει, η μουσική ενώνει! Η ενασχόληση με συγκεκριμένα είδη, συγκεκριμένους καλλιτέχνες δίνει τη δυνατότητα νέων γνωριμιών με ανθρώπους με ίδια μουσικά ενδιαφέροντα και απόψεις. Δε γνωρίζει σύνορα, ήθη, κουλτούρες και διακρίσεις και «αγκαλιάζει» όλους τους ανθρώπους κάτω από τις μελωδίες της. Ο καθένας έχει πρόσβαση σε αυτήν και αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για όλους.

 

{Πηγή φωτογραφίας: health.harvard.edu}

Social Share