Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Lev  Landau

Λεβ Λαντάου: Θυμόμαστε τον βραβευμένο με βραβείο Νόμπελ Φυσικό

 

Ποιος ήταν ο Λεβ Λαντάου;

Με αφορμή τη συμπλήρωση 111 χρόνων από τη γέννηση του, σαν χθες, θυμόμαστε τον σπουδαίο Σοβιετικό Φυσικό Λεβ Λαντάου. Γεννημένος στις 22 Ιανουαρίου του 1908, ο μικρός Λεβ θεωρήθηκε από νωρίς «παιδί θαύμα». Ήταν γιος Ρωσοεβραικής οικογένειας από το Αζερμπαϊτζάν,  επαρχία της τότε Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

 

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του

Η αγάπη του για τα Μαθηματικά ήταν εμφανής εξαρχής. Σε ηλικία 13 ετών αποφοίτησε από το γυμνάσιο και συνέχισε τη μόρφωση του στην Οικονομική Τεχνική Σχολή του Μπακού. Την επόμενη χρονιά, έκανε την εγγραφή του στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μπακού παρακολουθώντας τα τμήματα της Φυσικομαθηματικής και του Χημικού. Το 1924, πήρε μετεγγραφή στο Τμήμα Φυσικής του πανεπιστήμιού του Λένινγκραντ όπου και αποφοίτησε τρία χρόνια αργότερα.

 

Τα επιτεύγματά του

Αφού ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του και έγινε κάτοχος διδακτορικού στα 21 του χρόνια, ασχολήθηκε με τη Φυσική κατορθώνοντας να δώσει λύση σε ουκ ολίγα ζητήματα της Θεωρητικής Φυσικής. Στα κατορθώματά του δεν γίνεται να μην περιλάβουμε τη κβαντική θεωρία του διαμαγνητισμού, τη θεωρία των μεταβολών φάσεως δεύτερης τάξεως , τη θεωρία Γκινσμπούργκ- Λαντάου για την υπεραγωγιμότητα και τη θεωρία των νετρίνων. Επίσης, το 1962 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για τη  μαθηματική θεωρία της υπερρευστότητας.

 

Το τέλος του και η τιμητική αναφορά της Google στο πρόσωπο του

Στις 7 Γενάρη του 1962, το αυτοκίνητο το οποίο και οδηγούσε, συγκρούστηκε με διερχόμενο βυτιοφόρο όχημα λόγω της ολισθηρότητας του παγωμένου αυτοκινητόδρομου. Παρέμεινε, έπειτα το ατύχημα αυτό, σε κώμα για 3 μήνες. Αν και συνήλθε, τίποτα δεν ήταν το ίδιο. 6 χρόνια μετά άφησε τη τελευταία του πνοή, γεγονός που οφείλεται στο παραπάνω ατύχημα. Φέτος, η Google αποφάσισε να τον τιμήσει συμπεριλαμβάνοντας τον στο Doodle της, το οποίο είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του σπουδαίου αυτού νομπελίστα και Φυσικού..

 

[Photo: visions.az]

Social Share