Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Γη κινδυνεύει να μπει σε φάση «θερμοκηπίου» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Η Γη κινδυνεύει να μπει σε φάση «θερμοκηπίου» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη θερμοκρασία της Γης, καθώς ενώ σχεδόν 200 χώρες έχουν συμφωνήσει να τη μειώσουν τουλάχιστον κατά δύο βαθμούς Κελσίου, εκείνη φτάνει μεσοσταθμικά ακόμα και πάνω από τους τέσσερις.

Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι το κύμα καύσωνα που σάρωσε την Ευρώπη το καλοκαίρι, προκαλώντας ξηρασία και μεγάλες δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία, στην Ιβηρική και στην Ελλάδα. Έχει υπολογιστεί ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανεβαίνει με ρυθμό 0,17 ° Κελσίου ανά δεκαετία.

«Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, ή αδύνατο, να σταματήσουμε όλα τα ντόμινο πριν ανατραπούν. Ολόκληρα τμήματα της Γης μπορεί να ερημοποιηθούν, να γίνουν μη κατοικήσιμα, εάν η "Γη-Θερμοκήπιο" γίνει πραγματικότητα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γιόχαν Ρόκστρεμ, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου της Στοκχόλμης για την Ανθεκτικότητα.

Έτσι, πέρα από τη μείωση των ρύπων, πρωταρχικός στόχος πρέπει να γίνει η καλύτερη διαχείριση των δασών, των αγροτικών καλλιεργειών και των καλλιεργούμενων εδαφών, η προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς κι η ανάπτυξη τεχνολογιών για την αφαίρεση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

[Φωτογραφία: earth.com]

Social Share