Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
e-sports, Tokyo

Η ανάπτυξη των e-sports και οι προοπτικές που προσφέρουν στην αγορά εργασίας

 

Τι είναι τα e-sports;

Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στον μαγικό κόσμο των e-sports από τα βασικά. Η έννοια electronic sports, όπως είναι η πλήρης ονομασία της, χρησιμοποιείται για να αποτυπώσει τα τουρνουά που πραγματοποιούνται για διάφορα games, στα οποία υπάρχει και χρηματικό έπαθλο για τον νικητή ή την νικητήρια ομάδα.

 

Ταξίδι στο χρόνο:

Αν και η μόδα των e-sports αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να πάμε αρκετά πίσω για να βρούμε απαντήσεις σχετικά με το πώς ξεκίνησαν όλα, ποιος και τι ευθύνεται για τη δημιουργία τους. Συγκεκριμένα, θα πάμε στο 1972 όπου και φοιτητές του Πανεπιστημίου Stanford της Καλιφόρνια μαζεύτηκαν σε ένα χώρο για να διεξάγουν ένα τουρνουά του πρώτου video game ever,του Spacewar. Η δεκαετία του 90 και το Internet, έφεραν τη πρώτη «επανάσταση» στο χώρο, καθώς η Nintendo καθιέρωσε τα πρώτα online tournaments σε αξέχαστους τίτλους παιχνιδιών της εποχής, όπως το Pacman και το Tetris.

 

Η σημερινή πραγματικότητα:

Η αλλαγή του millennium σηματοδότησε την οριστική «έκρηξη» τους. Χορηγοί εμπλέκονται για πρώτη φορά στην όλη διαδικασία και εκτοξεύουν τη δημοτικότητα τους, καθώς το θέαμα γίνεται φαντασμαγορικό και τα ποσά που δίνονται είναι κάθε χρόνο για τη διοργάνωσή τους ολοένα και απλησίαστα για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Παιχνίδια του τύπου League of Legends, Dota , Pro Evolution Soccer και Counter Strike συγκεντρώνουν εκατομμύρια ζευγάρια ματιών στις οθόνες ανά τον κόσμο, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως χρησιμοποιούνται ολόκληρα κλειστά στάδια( με παρουσία κόσμου φυσικά στις εξέδρες) για τη διεξαγωγή των αγώνων.

 

Θεωρούνται τα e-sports ως άθλημα;

Εδώ οι απόψεις διίστανται. Υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές αυτής της θεωρίας. Υφίστανται όμως και εκείνοι που αρνούνται κατηγορηματικά να την δεχθούν, επιχειρηματολογώντας πως ως άθλημα ορίζεται κάτι που αθλεί το σώμα και όχι το νου. Πάντως, τα e-sports ήδη έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών του Ρίο πριν δύο χρόνια, ως άθλημα επίδειξης, ενώ στους αγώνες του 2024 αναμένεται να κάνουν την επίσημη πρεμιέρα τους στο πρόγραμμα ως κανονικό αγώνισμα.

 

E-sports και αγορά εργασίας:

Εν έτι 2018, το να ασχολείσαι με το gaming σου προσφέρει ανοίγματα και προς την αγορά εργασίες. Ομάδες, ερασιτεχνικές και μη, ψάχνουν να στελεχώσουν τα roster τους έναντι αμοιβής φυσικά. Υπάρχει και η δυνατότητα να ασχοληθεί κάποιος επαγγελματικά με αυτά και μόνος του μέσω του σπιτιού. Οι διάφορες εφαρμογές live streaming (Youtube, Twitch) μπορούν να επιφέρουν σημαντικά κέρδη σε οποιονδήποτε αγαπάει το να είναι gamer και ασχολείται σοβαρά με αυτό.

 

{photo from mmoculture.com}

Social Share